Η κιτριά ανήκει στα εσπεριδοειδή και ο καρπός της είναι το κίτρο όπου στη χώρα μας λέγεται και (Μηδικό μήλο).
Είναι εξογκωμένο στην κορυφή και το μήκος του καρπού είναι, από (12-15 cm).
Χρήσεις η σάρκα του χρησιμοποιείται στη μαγειρική
για μαρινάρισμα κρεάτων, στη ζαχαροπλαστική για παρασκευή γλυκών και
καραμελών, αλλά και την αρτοποιία στην κουζίνα είναι ιδανικό να το προσθέσετε, σε σούπες,
βραστά ή πουρέδες ενώ στη βιομηχανία παρασκευάζεται το κιτρέλαιο
και το κιτρικό οξύ από το φλοιό του κατασκευάζεται, το ομώνυμο γλυκό του κουταλιού και το ποτό "Cedratine" στην Κορσική από τα φύλλα του παρασκευάζονται, στη Νάξο (3) είδη λικέρ, ενώ στη Γαλλία χρησιμοποιούνται πολύ στην αρωματοποιία |
Μικρό αειθαλές δέντρο με ύψος που φθάνει τα (3,5 m) με φύλλα μεγάλα, ωχροπράσινα και συνήθως επιμήκη.
Έχει κλαδιά ακανόνιστα, απλωτά και αγκαθωτά με την επιφάνεια του καρπού να είναι με ρυτίδες.
Καρπός
εξωτερικά είναι λεπτός, αρωματικός με κιτρινο-πράσινο χρώμα, ενώ εσωτερικά παχύς, άσπρος και κολλώδης |