Κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου, είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει, τα (8 m) ύψος.
Καρπός
έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο με σχήμα όπως το αχλάδι
το εξωκάρπιο είναι αρχικά χνουδωτό, έπειτα λείο και
γυαλιστερό με σάρκα καρπού, που είναι λευκο-κίτρινη το μήκος του κυμαίνεται, από (7-12 cm) και το πλάτος του, από (6-9 cm) |
Καρποφορία άν είναι από μόσχευμα ή παραφυάδα κατά, το (3ο-4ο
έτος) από την μεταφύτευση αν προέρχεται όμως από σπορά τότε κατά, το
(7ο-8ο έτος) της ηλικίας της |
Περιβάλλον
ως καλλιεργούμενο φυτό πρoτιμά τα πηλο-αμμώδη εδάφη, όπως επίσης και τα υγρά, αρκεί να στραγγίζονται καλά |
Χρήσεις το κυδώνι είναι πράσινο
όταν είναι άγουρο και χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική και τη
ζαχαροπλαστική το ξύλο
του δεν σαπίζει και
χρησιμοποιείται, στην τορνευτική και τη λεπτο-ξυλουργική, επειδή είναι ανθεκτικό από τα κυδώνια παρασκευάζονται, η μαρμελάδα, η κυδωνόπαστα και η κομπόστα |