Κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου, είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει, τα (8 m) ύψος.
Καρπός
έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο με σχήμα όπως το αχλάδι το εξωκάρπιο είναι αρχικά χνουδωτό, έπειτα λείο και
γυαλιστερό με σάρκα καρπού, που είναι λευκο-κίτρινη |
Καρποφορία άν είναι από μόσχευμα ή παραφυάδα κατά, το (3ο-4ο
έτος) από την μεταφύτευση αν προέρχεται όμως από σπορά τότε κατά, το
(7ο-8ο έτος) της ηλικίας της |
Μήκος: κυμαίνεται από (7-12 cm) και το πλάτος του, από (6-9 cm) |
Περιβάλλον
ως καλλιεργούμενο φυτό πρoτιμά τα πηλο-αμμώδη εδάφη, όπως επίσης και τα υγρά, αρκεί να στραγγίζονται καλά |
Χρήσεις τα κυδώνια είναι πράσινα
όταν είναι άγουρα και χρησιμοποιούνται ευρέως στην μαγειρική και τη
ζαχαροπλαστική το ξύλο
της δεν σαπίζει και
χρησιμοποιείται στην τορνευτική και τη λεπτο-ξυλουργική, επειδή είναι ανθεκτικό από τον καρπό της παρασκευάζονται, η μαρμελάδα, η κυδωνόπαστα και η κομπόστα |
Γεύση
η συγκεκριμένη ποικιλία έχει σάρκα ωχρο-κίτρινη, αφράτη, χυμώδη και αρωματική |